HTML

A VV4 marketinges szemmel

Hódos Hajnalka és Tölgyessy D. Péter írásainak lelkes olvasójaként egyre több gondolat fogalmazódott meg bennem az RTL Klub reality műsorával kapcsolatban, ezért úgy határoztam, kommentelés helyett egy blogban publikálom őket. Nem célom a már említett szerzők babérjaira törni, egy másik szempontot választottam: a tanulmányaim miatt marketinges szemmel vizsgálom a műsort és szereplőit...

Friss topikok

Archívum

Az egyes karakterek szerepe a Való Világban II.

2011.01.09. 22:07 saturnalia

Ez a bejegyzés az előző folytatása, mindenképpen érdemes először azt elolvasni, hiszen több karakter leírása is abban kapott helyett. Most pedig folytatom a sort, méghozzá egy igen megosztó kategóriával:

Plasztik cica – Szandika: Ez egy új karakternek tekinthető, a korábbi szériákra nem volt jellemző, elsősorban a bombanők és a rosszkislányok tulajdonságait vegyítik ebben a kategóriában. A karakter jelenlétének célja lehet a nézők meghökkentése, illetve lehetőséget teremt a sztereotípiák megerősítésére vagy épp gyengítésére. A szerepeltetés célja itt is inkább a botrányok és csábítások elősegítése. A karakter műsorbeli szereplése, a villában mutatott személyiségjegyei döntenek arról, meddig juthat a játékban. Ha erősíti a sztereotípiát, és az események központjában marad, vagy pozitív csalódást okoz a nézőknek, és a szerethető tulajdonságait mutatja, de veszít az érdekességéből, a középmezőnyig juthat. Győzelemre akkor van esélye, ha pozitív személyiséget ismernek meg benne a nézők, és azt az érzést erősíti meg bennük, hogy a látszat néha csal, de egyúttal érdekes is marad.

A többi karakter leírása a "Tovább" után olvasható!

Anyukák kedvence – Leonidasz: Ez a karakter a villa „jófiúja”, visszahúzódóbb a többieknél, barátságos és jóindulatú, kerüli a konfliktusokat, tulajdonképpen a naiva férfi megfelelője. A nézők tőle is a szerelmet várhatják, illetve a villában a békítő szerepet is felvállalhatja. Általában „szürke” karakter, idő kell neki, hogy kibontakozzon, ehhez pedig arra van szüksége, hogy a társai is kedveljék, és ne kelljen túl korán párbajoznia. A korábbi játékosok közül ilyen volt Gábor, Milo, illetve a doki kategóriánál már említett Szabolcs is. Ha nem szürkül el teljesen, képes az érdekes oldalát is megmutatni, és a nézők szemében végig pozitív, szerethető karakter marad, az elődei példája mutatja, nagy eséllyel pályázik a főnyereményre. Fontos megemlíteni, hogy a testvérpár férfi tagja, Béci elsősorban ebbe a kategóriába sorolható, bár a tulajdonságai elég sokszínűek, így a villabeli léte, tettei határozzák majd meg, hogy végül melyik oldala erősödik meg a következő hetekben, hónapokban.

Szépfiúk – Gombi, Jerzy: A kategória neve látszólag külső tulajdonságra utal, jóképű, igényes megjelenésű férfiakat sejtet, de mint ismeretes, ez a kifejezés nem csak az illető külsejére, hanem a személyiségére is vonatkozik. A plasztik cicához hasonlóan szintén egy sztereotípiát jelenít meg ez a karakter, ettől a szereplőtől azt várja a néző, hogy narcisztikus alkat legyen, állandóan a külsejével legyen elfoglalva. Az ilyen típushoz társítják még a butaságot, illetve azt is feltételezik az illetőről, hogy a közös feladatokból kevésbé veszi ki a részét, hiszen önmagával van elfoglalva. Ahhoz, hogy a játékos népszerű legyen, leginkább arra van szüksége, hogy pozitív csalódást okozzon, fontos belső értékeket mutasson. A karakter előnye a vonzó külső – jellemzően az SMS-küldők között a nők vannak többségben -, illetve a játék során kialakuló szerelmes párok tagja is lehet, ezáltal érdekesebbé válhat. A korábbi szériák játékosai közül ilyen karakter volt Leslie és Tommyboy, ők ketten inkább erősítették a sztereotípiát, viszonylag hamar ki is estek a játékból.

Bombanő – Zsuzsi: Inkább külső adottságai alapján nevezhető a szépfiú karakter női megfelelőjének, a belső tulajdonságaik eltérőek. Míg a szépfiú inkább finomkodó, egoizmusa ellenére inkább visszahúzódó, konfliktuskerülő, a bombanő a magabiztosságából fakadóan inkább felvállalja a konfliktusokat, elsősorban a többi női játékossal keveredhet vitába. A nézők ezt is várják tőle, ha visszahúzódóbb, csendes lány képviseli ezt a karaktert, nem sokáig segíti őt a vonzó külsejéből fakadó előny. A végső sikerhez tehát érdekessé kell válnia a nézők szemében, különben amint párbajozni kényszerül, búcsúznia is kell a játéktól. A korábbi szériákban ilyen karakter volt Anikó, Solya és Anett.

A játékosok tulajdonságaira utaló kategóriáknak ugyan a végére értünk, nem szabad azonban elfeledkezni két másik beszavazó show-ról sem. Már a VV3-ban is szerepelt egy szerelmes pár, a mostani szériában azonban a házaspár mellett egy testvérpár is kerülhetett a villába. Az ilyen párosok fontos szerepet játszanak a műsor alakulásában, érdekes színfoltok lehetnek az ilyen kapcsolatok az újonnan kialakult viszonyok (barátságok, szerelmek, ellenségeskedések) között. A házaspár szereplése azért érdekes a nézők számára, mert betekintést nyerhetnek egy korábban kialakult szerelmi kapcsolatba, megfigyelhetik, hogyan hatnak a villában történt események a házasságra, erősödik vagy gyengül a hűség. Érdekes lehet, ha egy adott helyzetben a házastársak véleménye eltér (például egy villalakó megítélésében is különbözhet a véleményük), a nézők megfigyelhetik, hogyan oldják meg az egymás közötti konfliktusokat. A testvérpár esetében is drámai pillanat, amikor az egyik fél kiesik a játékból, de egy házaspár számára ez várhatóan megrázóbb, ezáltal a nézők számára még érdekesebb.

A testvérpár kapcsolata érzelmi szempontból kevésbé érdekes, hiszen inkább szavakban, nem pedig tettekben nyilvánul meg az egymásra támaszkodás, az ő esetükben a nézőket a testvéri, inkább játékos viták szórakoztatják, illetve ők azok, akik a kétszeres erőt jól taktikázva igazán kihasználhatják. Mindkét pár esetén kíváncsi a néző arra, mennyire szólnak bele egymás életébe, döntéseibe a felek, illetve mennyire képesek nyitni a többi játékos felé.

A párban induló játékosok esetében fontos tudni, hogy ami kezdetben előnyt jelent, komoly hátránnyá is alakulhat. Ha túlzottan egymással vannak elfoglalva, eltávolodhatnak a többiektől, akik ráadásul tarthatnak is kettős erejüktől, így igyekezhetnek már az első hetekben „megszabadulni” a párosok egyik felétől. A párok egyik tagjának távozása ráadásul jelentősen gyengítheti is a másik felet, hiszen sokkal nehezebben viseli a veszteséget, mint amikor egy villában kialakult barátság vagy szerelem érintettje távozik a játékból. Ezen kívül fontos még, hogy a páros egyik tagjának tettei, tulajdonságai a másik fél megítélésére is kihatással vannak, ez persze lehet előny és hátrány is.

A páros szereplésre a Való Világ történetében eddig egyetlen példa volt, a szerelmes pár: Szilvi és Frenki. A pár női tagját nem kedvelték a játékostársak, hamar búcsúznia kellett a műsortól. Frenki 6 héttel tovább maradt játékban, a hűsége azonban nem tartott ki sokáig, ez pedig vélhetően nem tette szimpatikussá a nézők szemében, az első párbaján azonnal vereséget szenvedett.

Végére értem tehát a karakterek ismertetésének, mely során leginkább azzal foglalkoztam, a műsor kezdetén körülbelül mit várnak a nézők az adott kategóriában indulótól, milyen esélyekkel indul a játékban, a korábbi szériákban szereplő hasonló karakterek sorsa mire utal. Ebben a bejegyzésben is megismételném, hogy ezek a leírások nem a jelenlegi szereplőkre vonatkoznak, hanem arra, hogy megismerésük előtt mit várhattak tőlük a nézők. A következő bejegyzésekben azonban már őket fogom jellemezni, leírom majd, hogy mennyiben felelnek meg a saját kategóriájuk jellemzésének, mi a tényleges szerepük a műsorban, általánosan milyen a megítélésük a játékostársaik és a nézők körében, mik a szerethető és mik a kevésbé szerethető tulajdonságaik. Szót ejtek majd az egyes játékosok motivációjáról is, illetve a villatársakhoz fűződő kapcsolatairól is. Az elemzések végén igyekszem majd előrejelzést adni, mi várhat még rájuk a műsorban, meddig juthatnak, illetve hogy alakulhat a sorsuk a játék vége után.

Először a még versenyben lévő játékosokról készítem el az elemzéseket – várhatóan naponta egyet – a beszavazó show-k sorrendjében, ezután természetesen a már kiesett szereplőkre is sort kerítek majd. A hét folyamán mindenképpen írok majd az előttünk álló párbajról is, pontosabban a párbajozók – Ildi és Éva – aktuális helyzetéről, esélyeiről.

Saturnalia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://villamarketing.blog.hu/api/trackback/id/tr262572808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása